A mellékelt képen látható gép baromfi lábak - elsősorban csirkelábak - tisztítására szolgál.
A technológiai vonalba illesztés és alkalmazás leírása:
Az előzetesen lábforrázott csirke lábát kézi vagy gépi úton levágják. A konvejorról lepottyanó csirketest a zsigerelő traktus felé halad tovább, a konvejor horogszerkezetéból kiemelt lábak pedig a technológiai vonal egy bizonyos pontján gyűlnek össze. Innen - pld. kocsival - kerülnek át a lábtisztító géphez, amely eltávolítja a felső szaruszerű hámréteget. Mivel a talpfekélyt a gép nem pucolja le, a gépből kikerülő megtisztított lábak közül még ki kell válogatni és el kell távolítani a fekélyeseket. A tiszta, egészséges láb ilyen módon emberi fogyasztásra alkalmas minőségűvé, eladhatóvá válik.
Ha a baromfi forrázása 52-54oC-on történik, akkor szükséges lehet a külön (65-75oC-os) lábforrázás. Ha azonban a forrázókádban 58-65oC a vízhőfok, akkor külön lábforrázás nem szükséges.
Működése:
A tisztítandó lábakat a garaton (lásd a gép motoroldali végén fent) át folyamatosan adagoljuk a gép enyhén lejtős, hengerszerű alagútjába. A gép tetőelemén kb. 170 mm-es hosszúságú kopasztó gumiujjak helyezkednek el. A motor által forgatott tengelyre (lásd a jobb oldali ábrán) ugyanilyen típusú gumiujjak vannak felszerelve. A beadagolt lábak csak úgy tudnak áthaladni a munkaalagúton, hogy közben összevissza mozogva, forogva súrlódnak a gumiujjakkal, melynek következtében felületükről ledörzsölődik a nemkívánatos hámréteg. A megtisztított késztermék a gép legvégén alul potyog ki. A keletkező szenny ennek a kiadagoló nyílásnak a közvetlen közelében, de egy kicsit visszább egy ?110 mm-es csövön át távozik a gépből.