Húsüzemek részére fejlesztettük ki érlelő berendezésünket, melynek feladata, hogy az érlelésre kerülő rúdárut (kolbász, szalámi, stb.) gépi úton mozgassa az érlelő teremben. Az érlelés folyamatában fontos, hogy az áru ki- és berakodása egyszerűen megoldható legyen. Továbbá lehetővé kell tenni, hogy a termék érése az egész helyiségben egyenletesen történjen, miközben a rendelkezésre álló teret minél nagyobb százalékában kihasználjuk.
Az érlelő kialakítása:
A gép jobb és bal oldalán lánc fut végig teljesen szimmetrikusan fel/le függőleges irányban. Mindkét láncon "U" alakú, egymással párban álló bottartó csészék találhatók. Az érlelésre kerülő árut füstölőbotokon lehet e csészékbe behelyezni. A láncok párhuzamos mozgatásával elérhető, hogy a füstölő botok az egész berendezést folyamatosan "végigjárják". Mivel a be- és kirakodási ponton a bottartó csészék folyamatosan haladnak el, a feladatot akár egyetlen ember is könnyedén és hatékonyan elvégezheti. Mivel egyetlen helyiség légterében sem egyenletes a hőmérséklet-, pára-, illetve légsebesség, a folyamatos mozgatásnak köszönhetően a rúdáru érése egyenletesé válik, teljesen homogénné tehető. A bottartó csészék osztását úgy határoztuk meg, hogy a rendelkezésre álló teret maximálisan kihasználjuk, ugyanakkor a termékek ne érhessenek egymáshoz. A méretek gondos meghatározása, valamint a folyamatos mozgás miatt a termék felületén nem alakul ki penészedés. (Fix állványos érlelés esetén előfordulhat, hogy két egymás melletti szalámi rúd összeér, s ilyen esetekben az érintkezési felületeken "beszőrösödés", penészedés jelenhet meg.) A láncsebesség tág tartományban állítható. A berendezés vázszerkezete tüzihorganyzott, a csészék pedig rozsdamentes kivitelben készülnek.
Kolbász érlelőmű berendezései:
- vázszerkezet
- meghajtó- és láncfeszítőmű
- lánc + fordítókeréksor
- villamos vezérlés frekvenciaváltóval